کارنامه ناکام دولت در تحقق تولید برق از انرژی های تجدید پذیر-راهبرد معاصر
راهبرد معاصر بررسی می کند؛

کارنامه ناکام دولت در تحقق تولید برق از انرژی های تجدید پذیر

براساس برنامه ششم توسعه، دولت مکلف است سهم نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک را با اولویت سرمایه گذاری بخش غیر دولتی (داخلی و خارجی) با حداکثراستفاده از ظرفیت داخلی تا پایان اجرای قانون برنامه (سال ۱۴۰۰ ) به‌حداقل پنج درصدظرفیت برق کل کشور برساند. به گفته مسئولان صنعت برق کشور در حال حاضر کمتر از یک درصد ظرفیت تولید برق از انرژی های تجدید پذیر صورت می گیرد.
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۵ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۰ - 2021 May 24
کد خبر: ۸۹۱۱۳

کارنامه ناکام دولت در تحقق تولید برق از انرژی های تجدید پذیر

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق درباره قطعی برق در خلال روزهای اخیر می گوید: بیت کوین حدود دو هزار مگاوات برق مصرف می‌کند و حدود 800 هزار ماینر غیر مجاز در کشور وجود دارد که مشکل اصلی قطعی برق به این بخش مربوط می‌شود.


وی با اشاره به اینکه از اول خرداد ماه مراکز مجاز استخراج رمز ارز را قطع کردیم افزود: این اقدام برای اینکه تامین پایدار برق برای بقیه مشترکان فراهم باشد انجام شد. هر کسی که به صورت غیر قانونی از رمز ارز استفاده کنند در صورت شناسایی برقشان قطع خواهد شد و تا استعلام از مراکز مجوز دهنده برق آنها وصل نخواهد شد.


سخنگوی صنعت برق با تاکید بر اینکه کسانی که به ما کمک کنند تا ماینرهای غیر مجاز را شناسایی کنیم تا 20 میلیون تومان پاداش دریافت می‌کنند گفت: سال سختی را برای تامین برق مشترکان داریم و رشد مصرف بیش از 20 درصدی احتمال قطعی برق را افزایش داده است. از سوی دیگر به دلیل کم آبی، تولید برق از طریق نیروگاه برق آبی 57 درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل است و منجر به کاهش تولید ظرفیت تولید 3500 مگاواتی می‌شود. علی رغم اینکه 2500 مگاوات برنامه تولید برق برای برق مشترکان جدید که وارد مدار شدند صورت گرفته اما ناترازی در این زمینه باعث شده شبکه نتواند تحمل کند. همچنین طرح های مدیریت مصرف برق را با جدیت دنبال می‌کنیم تا ناترازی تولید و مصرف برق به حداقل برسد.


وی درباره احتمال خاموشی در تابستان توضیح داد: در همه کشورها در ساعات اوج بار بحرانی اقداماتی برای کاهش مصرف انجام می‌دهند. این بخش از مشترکان پایش پذیر و مدیریت پذیر هستند و برای طرح های تشویقی وزارت نیرو اقداماتی شده تا تابستان امسال را بهتر پشت سر بگذاریم.


رجبی مشهدی درباره تولید برق طی هشت سال گذشته توضیح داد: در هشت سال اخیر نسبت به احداث 20 هزار مگاوات نیروگاه اقدام شده اما نتوانسته پاسخگوی نیاز مصرف باشد و باید به دنباا طرح های مدیریت مصرف باشیم.


تولید برق از انرژی های تجدید پذیر فقط یک درصد برنامه ششم

دولت دوازدهم روزهای پایانی فعالیت خود را طی می‌کند و این روزها گزارش هایی از عملکرد بخش های مختلف در طول 8 سال گذشته توسط برخی از رسانه های حامی دولت منتشر شده است. به عنوان نمونه گزارشی منتشر شده که در آن گفته شده است در 8 سال گذشته 20 هزار مگاوات به تولید برق کشور افزوده شده است. موضوعی که در این جا باید به آن اشاره کرد این است که به گفته مسئولان صنعت برق کشور میزان سرمایه گذاری در صنعت برق در دولت های نهم و دهم به همان اندازه دولت یازدهم و دوازدهم بوده است اما بررسی آمار تولید برق نشان میدهد با همان میزان سرمایه گذاری مشترک دولت نهم و دهم توانسته است تولید برق در کشور را از رقمی نزدیک به 30 هزار مگاوات به 60 هزار مگاوات برساند و این به معنای افزایش دو برابری تولید برق در دولت نهم و دهم است.


این سوال مطرح می شود که شاید دولت یازدهم و دوازدهم برروی انرژی های تجدید پذیر سرمایه گذاری کرده و تولید برق در این بخش رشد قابل توجهی یافته است که در این بخش از گزارش به این موضوع می پردازیم.


بررسی برنامه های توسعه پنجم وششم نشان می دهد کشور باید براساس برنامه پنجم به تولید 5 هزار مگاوات برق از محل انرژی های تجدید پذیر برسد که تا آخرین سال اجرای برنامه پنجم توسعه میزان تولید برق از انرژی های تجدید پذیر چیزی نزدیک به 800 مگاوات بوده است و براساس برنامه ششم توسعه نیز که طبق ماده ۵۰ قانون برنامه ششم توسعه دولت مکلف است سهم نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک را با اولویت سرمایه گذاری بخش غیر دولتی (داخلی و خارجی) با حداکثراستفاده از ظرفیت داخلی تا پایان اجرای قانون برنامه (سال ۱۴۰۰ ) به‌حداقل پنج درصدظرفیت برق کل کشور برساند.


به گفته مسئولان صنعت برق کشور در حال حاضر کمتر از یک درصد ظرفیت تولید برق از انرژی های تجدید پذیر صورت می گیرد که این موضوع نشان می دهد علی رغم سرو صدای زیادی که توسط مسئولان وزارت نیرو انجام شد و گفته می‌شود دولت دوازدهم توانسته است به رشد قابل ملاحظه ای در تولید برق از انرژی های تجدید پذیر برسد اما متاسفانه از برنامه ششم توسعه عقب مانده است و نباید از یاد برد که سال 1400 آخرین سال اجرای برنامه ششم توسعه است و دیگر فرصتی باقی نمانده تا دولت بتواند به هدف تعیین شده خود برسد.


شاید بتوان گفت علت عدم تحقق برنامه ششم توسعه در تولید انرژی های تجدید پذیر اولا نبود امکانات مناسب برای تولید برق و دیگری نوسانات نرخ ارز در سال های اخیر است که موجب شده تا سرمایه گذاران نتوانند به این امر ورود کرده و در تولید برق از انرژی های تجدید پذیر مانند تولید برق از پنل های خورشیدی استفاده کنند.

 

همچنین یکی از مواردی که منجر به کاهش سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی در این بخش شده است قیمت خرید برق تولیدی است که البته در سالهای اخیر مخصوصا در سال 99 دولت سعی کرده است این موضوع را جبران کند و با اصلاح تعرفه خرید برق از تولیدکنندگان سعی کرده تا برای تولید کنندگان جذابیت ایجاد کند که این موضوع منجر شده است تا نیروگاه های کوچک مقیاس خورشیدی به 115 نیروگاه برسد.


حمیدرضا صالحی رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در گفت وگویی حمایت های دولتی از بخش خصوصی برای مشارکت در راه اندازی نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر را نامناسب خواند و تصریح کرد: با توجه به برنامه ریزی ها تا پایان برنامه ششم 5 درصد ظرفیت برق نصب شده کشور باید از محل تجدیدپذیرها تامین می شد، به این ترتیب که تا انتهای برنامه ششم ظرفیت تولید برق باید به 100 هزار مگاوات می رسید که 5 درصد آن معادل 5 هزارمگاوات است. یعنی در هر سال از برنامه باید 1000 مگاوات برق به کمک تجدیدپذیرها تامین می شد.


بر اساس اظهارات او، الان که سال آخر برنامه ششم هستیم به 85 هزار مگاوات برق نصب شده دست پیدا کردیم که 5 درصد آن برابر با 3 هزار و 400 مگاوات می شود در صورتی که میزان برق نصب شده در این حوزه 850 مگاوت است.


این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به برنامه، نیازمند حمایت ویژه هستیم و باید موانع در برابر اجرای برنامه حذف شوند. درحال حاضر یکی از چالش ها برای سرمایه گذاری، موضوع تعدیل نرخ ارز است که در سرمایه گذاری اهمیت بالایی دارد؛ مسئله دیگر قیمت اصلاح شده خرید تضمینی برق است.

 

ارسال نظر